rasomschrijving / karakter old english bulldog

History Old English Bulldogs

Het ras is begin jaren 70 gefokt met als doel de kenmerken van de uitgestorven Old English Bulldogs zo dicht mogelijk te benaderen. Deze bulldogs die aan het begin van de negentiende eeuw dienst deed als stierenvechter in het Verenigd Koninkrijk. Nadat in 1835 het stierenvechten werd verboden stierf het ras langzaam uit. In 1971 startte David Leavitt zijn fokprogramma dat resulteerde in een hond die opgebouwd is uit ½ Engelse Bulldog, 1/6 Bullmastiff, 1/6 Amerikaanse Pittbull Terrier en 1/6 Amerikaanse Bulldog. Dit teruggefokte ras is met name in Amerika flink in opkomst, wat vooral komt door het goedaardige karakter van de Old English Bulldog.

In 1835 werd de wrede “sport” Bull Baiting verboden en leek het erop dat de originele Bulldog zou uitsterven, maar belandde in de onderwereld. Ook werd er door gefokt op een zachtaardig karakter wat hem uiteindelijk tot een nationaal ras van Engeland maakte. Sinds 1860 is deze moderne bulldog (de Engelse bulldog)een burgerlijke showhond met een gouden hart, helaas heeft het selectief fokken op uiterlijk geen goed gedaan aan de gezondheid.

Ondertussen worden er door liefhebbers “Oldies” gefokt, dit zijn uitstekende gezelschapshonden met een enorme werklust, temperament en behendigheid in diversen hondensporten, naar oud voorbeeld, in verschillende types maar, allen onder de gezamelijke naam Old English Bulldog.

Leavitt & Leavitt-achtigen :

In 1971 starte David Leavitt in samenwerking met de universiteit van Ohio, U.S.A., een fokprogramma op om de originele Bulldog terug te fokken, de Leavittlijn bloedlijn met als resultaat een gespierde en atletische Bulldog, uit volgende rassen; 1/2 Engelse Bulldog, 1/6 Bullmastiff en 1/6 Pittbulldog.

Hermes :

Mr. Miller en Mrs. Hermes vonden de Leavitt Bulldog niet hun perfecte OEB, zij hadden een wat zwaardere OEB voor ogen, dit resulteerde in een eigen bloedlijn namelijk de Hermes Bloedlijn, hun ideale OEB met als resultaat een kort geblokte,massieve en compacte bulldog. Zij gebruikten de Engelse Bulldog, Bullmastiff, Pittbull Terriër en de Bordeauxdog om hun ideale Old English Bulldog te creëren.

Victorian :

In 1985 begonnen de heren Ken Mollet & Graham Woods uit Engeland met het terug fokken van hun ideale OEB, de Victorian Bloedlijn dit resulteerde in een zeer zware en massieve bulldog. Om het Victorian type te creëren zijn de Bullmastiff, Stafford, Engelse Bulldog en de Bordeauxdog gebruikt.

Renascence :

In 1990 starte Chadde JoliCoeur met het Renascence type met als doel een atletische, gespierde, compacte en energieke bulldog te fokken. Chadde gebruikte de volgende rassen om de Renascence te creëren : de Amerikaanse Bulldog, Hermes Bulldog, Engelse Bulldog, Bullmastiff en de Bandogge (kruising: Old Family Red Nosed Pittbull/Mastiff).

Alternative Bulldogge :

Over het algemeen zijn deze atletische bully types met veel bone. 100% bulldogges met een sterk karakter en werklust voor de baas.

Olde Tyme Bulldogge :

EarthQuake (selecte groep fokkers) is in 1999 begonnen een Oer-Bulldog terug te fokken, naar 17e eeuws principe, met kruisingsbloedlijnen van Engelse X Amerikaanse Bulldoggen. Dus geen kruisingen met niet Bulldograssen.

Karakter en opvoeding Old English Bulldog

De Olde English Bulldogge is loyaal, betrouwbaar en stabiel ras en zijn volgzaam en vriendelijk. Wel is het een goede waakhond die zowel het erf als de familie beschermd. Olde English Bulldoggen doen het goed met kinderen, honden en andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid.

Deze honden zijn helemaal niet moeilijk om op te voeden omdat ze zo meegaand en intelligent zijn. De Old English Bulldog is zeer gevoelig voor het humeur van zijn baasje en ook voor de intonatie van de stem. Daarom is een opvoeding met zachte hand nodig. Wees altijd consequent en duidelijk tegen de hond. 

Normale opvoeding waarbij een puppiecursus/basiscursus wel wordt aangeraden. Dit omdat de bullen nogal sterk zijn en je wil niet dat je hond jou uitlaat.
De hond moet weten wie de baas is. Ook hebben sommige oldies van nature een dikke vinger mentaliteit. Dus vanaf het begin een goede opvoeding/cursus is niet onbelangrijk.

Algemene kenmerken Old English Bulldog

Brede nek
Brede borstkas
Rechte voorbenen
Kleine oren
Langere en brede snuit
Vrij ademend
Lange staart

Gezondheid Old English Bulldog

De OEB is gezonder dan de meeste andere bulldograssen. Omdat de snuit langer is, kan de old english bulldog bijvoorbeeld beter ademen dan de Engelse Buldog. De hond heeft een uitstekend uithoudingsvermogen, zonder dat het elke dag enorm veel beweging nodig heeft.

Het ras is geschikt voor de meeste hondensporten, met name behendigheidstraining en flyball scoren goed bij de OEB. Om de hond mentaal gezond te houden heeft het bovengemiddeld veel uitdaging nodig in de vorm van spelletjes of training.

De old english bulldog is een lenige, middelgrote hond. De schofthoogte van de reuen ligt tussen de 45 en 55 centimeter, en bij de teven tussen de 40 en 45 centimeter. Het gewicht varieert van 25 tot 40 kilo, afhankelijk van de schofthoogte.

Het hoofd van de Olde English bulldog moet kort maar groot zijn een verlenging van de nek. Het voorhoofd moet plat zijn. De neus is niet lang en net als de Engelse Bulldog heeft de old English Bulldog een onderbijt. De borst is breed en heeft veel diepte met gewelfde ribben. De rug kort en krachtig. De schouders zijn gespierd en de nek is tamelijk kort, maar breed. De benen zijn goed gespierd. De oren van de Olde English Bulldog staan hoog en wijd, de ogen laag en ver uit elkaar. De hond zit ruim in zijn vel en de kleur van de vacht kan in meerdere varianten voorkomen.