Oogproblemen bij de hond
Het komt regelmatig voor dat uw hond last heeft van een of beide ogen. Een oog is opgebouwd uit verschillende delen en elk deel van het oog kan andere problemen geven.
Er kunnen verschillende problemen zijn met de ogen van uw hond:
Problemen met het bindvlies of het hoornvlies
Problemen met het bindvlies (slijmvlies) of het hoornvlies van het oog komen regelmatig voor. Meestal is er sprake van ontsteking en wordt er gesproken over een ‘ontstoken oog’. Soms is alleen het bindvlies ontstoken en heeft het hoornvlies geen problemen. Wanneer echter het hoornvlies ontstoken is, dan is vaak ook het bindvlies ontstoken. Vaak herkent u de problemen doordat uw hond het oog dichtknijpt, het bindvlies gezwollen is of omdat er vieze uitvloeiing uit het oog komt. Het probleem kan zich in een oog voordoen, maar ook beide ogen kunnen ontstoken zijn.
- Een ontstoken oog door een ontsteking van het bindvlies.
Een ontsteking van het bindvlies van het oog wordt ook wel conjuctivitis genoemd. - Een ontstoken oog door een ontsteking van het hoornvlies.
Een ontsteking van het hoornvlies van het oog wordt ook wel keratitis genoemd.
Problemen met de oogleden bij de hond
De oogleden beschermen het oog. Een hond (maar ook de kat) hebben naast een onder- en bovenooglid ook een derde ooglid (membrana nictitans).
Entropion bij de hond
Entropion is het naar binnen krullen van het ooglid. Door het naar binnen krullen van het ooglid raken de haren van het ooglid het hoornvlies. Het hoornvlies en het bindvlies raken chronisch geïrriteerd en kunnen gaan ontsteken. Chronische ontsteking van het hoornvlies kan leiden tot een beschadiging van het hoornvlies, littekenvorming, pigmentatie van het hoornvlies en uiteindelijk zelfs tot verlies van het oog. Bij sommige honden rassen zie je entropion regelmatig, zoals bij de Chow Chow en Shar Pei. Entropion kan echter bij elk ras voorkomen. Entropion moet chirurgisch worden hersteld om chronische irritatie van het hoornvlies te voorkomen.
- Ectropion bij de hond
Ectropion is het naar buiten krullen van het ooglid en lijkt als aandoening erg op het hebben van een te grote oogspleet. Het is vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen beide aandoeningen en daarom worden ze als een aandoening besproken. Wanneer het onder ooglid niet netjes tegen de oogbol aan ligt, dan ontstaat er een ‘zakje’ welke wordt gevormd door het afhangende ooglid. Door deze zak-vorming van het onder ooglid kan het traanvocht niet zijn normale functie van schoonmaken, beschermen en bevochtigen van de oogbol uitvoeren. Ook raakt het bindvlies van het oog (de conjuctiva), door deze zak-vorming, chronisch ontstoken doordat het bindvlies continue is blootgesteld aan lucht, stof en bacteriën. Meestal is ectropion aangeboren en rasgebonden. Sommige ras standaarden vereisen ook een afhangend ooglid, te denken aan de Clumber Spaniel, Basset hond of Bloedhond. Bij een lichte vorm van ectropion is therapie niet altijd nodig. Bij een meer ernstige vorm van ectropion is chirurgisch herstel van het ooglid aan te raden.
Een cherry-eye bij de hond
Een cherry-eye bij de hond is een afwijking van het oog, of eigenlijk van een traanklier bij het oog. De traanklier die zich normaal achter het derde ooglid bevindt, is bij een cherry-eye opeens zichtbaar in de ooghoek van uw hond.
Wat zijn de symptomen van een cherry-eye bij de hond?
- Zichtbaarheid van een gezwollen klier in de mediale ooghoek van uw hond.
- Rode oogslijmvliezen bij uw hond.
- Traanvloed, soms met ontstekingsvocht, bij uw hond.
- Meestal is één oog aangedaan, maar vaak ontwikkelt zich binnen 1-3 maanden ook een cherry-eye in het andere oog.
Bij welke dieren treedt een cherry-eye op?
Een cherry-eye zien we voornamelijk bij jonge honden van rassen met een abrupte neus stop en een losse huid (bijv. Franse en Engelse Bulldog).
Wat is de oorzaak van een cherry-eye bij de hond?
Een cherry-eye bij de hond ontstaat door zwelling van de traanklier die zich achter het derde ooglid bevindt. Door de zwelling wordt de traanklier opeens zichtbaar boven het derde ooglid. Soms vermindert de zwelling en zakt de traanklier weer terug in zijn normale positie achter het derde ooglid, maar meestal is de zwelling van de traanklier zo heftig dat deze continu uitpuilt boven het derde ooglid. Door het uitpuilen van de traanklier wordt het slijmvlies continu blootgesteld aan uitdroging en vuil, waardoor er een ontsteking kan optreden.
Hoe behandelen we een cherry-eye bij de hond?
Het doel van de behandeling van een cherry-eye bij de hond is het terugbrengen van de uitpuilende traanklier in zijn normale positie. In eerste instantie kan de dierenarts onder lokale verdoving van het oog proberen de traanklier in zijn normale positie terug te brengen. Helaas kan de uitpuilende traanklier binnen enkele minuten tot dagen terugkeren. Het terugplaatsen van de traanklier in zijn normale positie moet dan chirurgisch gebeuren. Bij deze operatie wordt de traanklier in een ‘pocket’ achter het derde ooglid geplaatst waarna de ‘pocket’ wordt gesloten met hechtingen. Helaas kan de traanklier ook na deze operatie opnieuw zwellen en gaan uitpuilen. Er is helaas geen operatie techniek beschikbaar welke 100% effectief is.
De uitpuilende traanklier en het derde ooglid zijn erg belangrijk voor de bescherming van het oog. Het volledig verwijderen van de traanklier (en het derde ooglid) raden wij dan ook sterk af. Omdat de ontsteking een gevolg en geen oorzaak is van een cherry-eye bij de hond, zal ook een behandeling met antibiotica-houdende oogzalf het probleem niet oplossen. Vaak wordt wel een oogzalf voorgeschreven om de traanklier en het oog tot aan de operatie te beschermen.